Forhåpentligvis blir du så gammel som du ser ut allerede!

Denne spøkefulle setningen passer dessverre fortsatt mange mennesker i dag…

Har du noen gang lurt på hvorfor noen mennesker ser ut til å forbli unge for alltid, mens andre ser ganske gamle ut på 33? Er det en freak av naturen, en arvelig disposisjon eller er det andre faktorer?

Hva med å si at det er 80% i våre egne hender?! I artikkelbildet brukte vi et grelt eksempel, Chuando Tan, fotografen og modellen er virkelig imponerende, med sine 57 år ser han bedre ut enn mange en 25-åring… Klart han har gode gener, men hvis han hadde drukket, røyket og spiser dårlig for å starte opp (vanlige treningsøkter til side), han ville absolutt ikke sett slik ut i dag!

Hele hemmeligheten, uansett om det er mann eller kvinne, ligger i de frie radikalene og deres effekt på organismen vår. Deres tilstedeværelse avgjør om vi eldes raskt eller sakte. Det er ikke det at du kan skru klokken tilbake, men fra du er 25 år er det opp til deg om du ser ut som du er 50 når du er 40 eller omvendt. Kosthold og livsstilsvaner er avgjørende.

Men la oss ta for oss prosessen med cellealdring og hvordan vi stopper den.

Med fremveksten av multicellularitet og tilhørende differensiering av celler til kimlinje- og somatiske celler, er en aldringsprosess assosiert for de somatiske cellene, som fører til at cellene og den flercellede organismen dør. Kimcelleceller (egg- og sædceller) er potensielt udødelige, det vil si at de kan fortsette å dele seg i det uendelige. Under ugunstig miljøpåvirkning viser imidlertid disse cellene også aldringstegn, som imidlertid kan elimineres under gunstige forhold.

Man har oppdaget at det under elektrontransport i respirasjonskjeden kan dannes peroksidioner (O2-), som danner aggressive frie radikaler via hydrogenperoksid. Radikaler er organiske eller uorganiske forbindelser med ett eller flere uparrede elektroner. Når de prøver å fange elektroner for å få komplette par igjen, er de veldig reaktive. Disse radikalene ødelegger proteiner, lipider og DNA. Med aldring øker antallet og fører til begrensning av ATP-produksjonen.
Den beskrevne aldringsprosessen ser ut til å være en konsekvens av energimangel i organismen, der mitokondriene er involvert. Det er funnet at sykdommer i nervesystemet som Parkinsons sykdom har sin årsak til utilstrekkelig energiproduksjon i visse nerveceller.

Studier på menneske- og dyreceller har vist at enzymer fra gamle celler bare har 25-50 % av aktiviteten. I forsøket med 3 år gamle rotter (sammenlignbar med et 90 år gammelt menneske) ble 30-50 % av alle proteiner oksidert og dermed skadet. Lipider var også ikke-funksjonelle og til og med DNA fra mitokondriene og cellekjernen viste mutasjoner. I mitokondriene dannes frie radikaler (atomer, molekyler eller ioner med et uparet elektron) under cellulær respirasjon. De er spesielt reaktive og fester seg til mange livsviktige stoffer. Antallet deres øker med alderen.

De 4 hovedkildene til frie radikaler:

 • Interne produkter: Kroppen vår produserer konstant frie radikaler som et biprodukt av normale metabolske funksjoner.
 • Miljøet: luftforurensning, sigarettrøyk, smog, sot, bileksos, giftig avfall, gjødsel, insektmidler, bakgrunnsstråling, narkotika og dårlig overbearbeidet mat kan produsere frie radikaler.
 • Stressfaktorer som traumer, medisiner, sykdom, infeksjon og stress, kan drive kroppens produksjon av frie radikaler.
 • Kjedereaksjoner: når et fri radikal stjeler et elektron for å rebalansere seg selv, skaper det nye frie radikaler i det tidligere stjålne molekylet. I mange tilfeller vil dette frie radikalet da også prøve å stjele et elektron.

”Stopp den oksidative prosessen med antioksidanter“

Hva er antioksidanter?

Antioksidanter gir beskyttelse mot såkalte «frie radikaler». På den ene siden dannes disse frie radikalene av kroppen selv under ulike metabolske prosesser, på den andre siden produseres de av skadelige ytre påvirkninger som sigarettrøyk, miljøgifter eller UV-stråling fra solen.
Hvis det er for mange frie radikaler i kroppen vår, utvikles såkalt «oksidativt stress». Dette sies å bidra til sykdommer som arteriosklerose, hjerte- og karsykdommer, leddgikt og kreft og gjør også at huden eldes raskere.
Oksidasjon kan observeres, for eksempel i kuttede epler – de blir brune. Alle som drysser sitronsaft på epleskiver kan se at antioksidanten vitamin C hindrer denne oksidasjonen: de beholder sin naturlige farge.
Som regel har kroppen vår et velfungerende beskyttelsessystem for å holde frie radikaler i sjakk. Antioksidanter fungerer vanligvis ikke isolert, men i samspill med andre antioksidanter (antioksidantnettverk). Individuelle vitaminer (B2, vitamin C og E) og mineraler (selen, sink) er komponenter i dette systemet.

Opprinnelsen til antioksidanter:

 1. Dannes i kroppen (f.eks. enzymer, hormoner, metabolske produkter)
 2. Leveres eksternt med mat (f.eks. grønnsaker, olivenolje, frukt, nøtter)

Ad 2: Antioksidanter fra mat er for eksempel:

 • Vitamin C og E
 • Selen eller sekundære plantestoffer
  (som polyfenoler, betakaroten, OPC (resveratrol), flavonoider (te), lykopen (i tomater), antocyaniner (rødkål, kirsebær, hyllebær, kakebær, haskapbær, maqui), zeaxanthin (spinat, paprika), klorofyll (i spinat, salat, hvetegress, spirulina) eller allicin (i hvitløk)).

De røde og gule plantepigmentene betalainer (betacyaner og betaxanthiner) diskuteres også i økende grad. Disse finnes for eksempel i rødbeter, gulbeter, mangold med fargede stengler og fargede kaktusfrukter. Imidlertid er lite kjent om deres ernæringsmessige og fysiologiske effekter og deres biotilgjengelighet.

Viktig for menyen:
Massevis av plantebasert og variert mat!

Hva ligger bak reklamen på antioksidanter?

Antioksidanter nøytraliserer såkalte «frie radikaler» og skal dermed bidra til å redusere aldringsprosessen og risikoen for sykdom. Studiene er imidlertid ikke fullt så klare. European Food Safety Authority har gjennomgått studiene om antioksidanters beskyttende funksjon og funnet ut at dataene for mange stoffer ikke er vitenskapelig forsvarlige. Bare noen få utsagn om beskyttelse mot frie radikaler (oksidativt stress) er tillatt. Disse inkluderer uttalelsen for sink, selen samt vitamin C, E og B2 om at de hjelper «å beskytte cellene mot oksidativt stress».

Setningen er også tillatt: «Olivenoljepolyfenoler bidrar til å beskytte blodlipider mot oksidativt stress».
Det er ikke bevist at isolerte antioksidanter i form av kosttilskudd (eller i ACE-produkter med betakaroten, vitamin C og E) beskytter mot sykdommer som arteriosklerose, hjerteinfarkt, slag, leddgikt eller kreft, eller stopper aldringsprosesser i følelsen av anti-aldring.

Polyfenolrik olivenolje ser ut til å være det rette middelet…

… spesielt hvis du, som vår favoritt Chuando Tan, ikke har en overflod av antioksidanter å falle tilbake på, som de som finnes på et asiatisk bord. Sport og trening gjør resten, fordi en fetttung kropp øker risikoen for betennelser og dermed også fremveksten av frie radikaler. Men hans eksempel skulle tjene til å vise alle andre hva som er mulig og hva vi selv kan oppnå gjennom personlig ansvar.

Fett gjennom fett

En myte som vedvarer:
Mange tror virkelig fortsatt at problemet deres er fett;
Det motsatte er tilfellet.

Det er en av de største ernæringsfeilene de siste tiårene: antagelsen om at fett i mat gjør deg feit. Tallrike studier har vist at fett er viktig og sunt – hvis du spiser riktig type. De siste tiårene har næringsmiddelindustrien brakt flere og flere lettprodukter med lavt fettinnhold på markedet og solgt dem til forbrukere som sunne slankeprodukter. Ikke rart, siden media og ernæringseksperter har fortalt folk i årevis at for mye fett i mat er usunt – og fremfor alt at det gjør deg feit.

På den annen side vil det være riktig å skille ut hvilke fettstoffer som faktisk er gunstige for helsen og hvilke som ikke er det. I tillegg bør man også informere om hvilke fettstoffer som omsettes på hvilken måte og hvilke som da må anses som fetende.
Generelt skilles det mellom umettet og mettet fett, som før ble merket som «sunt» eller «usunt» (et skille som nå anses som utdatert). Mennesker trenger begge typer fett hver dag for metabolske prosesser i kroppen. De er nødvendige for opptaket av de fettløselige vitaminene A, D, E og K, gir en naturlig metthetsfølelse, er nødvendig for funksjonen til hormoner og enzymer og reduserer svingninger i blodsukkernivået.

Dietter med lavt fettinnhold fungerer ikke, men fett kan hjelpe deg å gå ned i vekt.

Den amerikanske forfatteren, legen og professoren i pediatri, Aaron Carroll, oppklarer også de fete mytene i sin nye bok «The Bad Food Bible». Han skriver: «Hvis det er én ting vi vet om fett, så er det at å spise fett ikke gir vektøkning. Tvert imot kan det til og med hjelpe deg å gå ned noen kilo».

Han støtter denne uttalelsen med ulike studieresultater. En storstilt kvinnestudie med nesten 50 000 deltakere over en periode på åtte år undersøkte om et fettfattig kosthold var sunnere. Seksti prosent av kvinnene spiste normalt, mens de andre 40 prosent reduserte mengden fett i kosten betydelig. I stedet for å innta 38 prosent av kaloriene fra fett, konsumerte de bare 20 prosent.

Etter å ha analysert dataene, ble det funnet at lavfettdietter verken kunne redusere risikoen for hjertesykdom og brystkreft, eller bidra til vektreduksjon på lang sikt. Motsatt kan man si at heller ikke fett påvirker disse faktorene negativt.

Ikke fett, men sukker gjør deg feit.

En evaluering av over 50 ernæringsstudier publisert i det medisinske tidsskriftet «Food and Nutrition Research» viser hvor problemet med vektøkning faktisk ligger. Kun studier utført fra år 2000 og utover ble tatt i betraktning. Ved analyse av dataene fant forskerne at et økt forbruk av kostfiber og nøtter neppe fører til vektøkning, mens et høyt kjøttforbruk fremmer vektøkning. På samme måte ble det funnet bevis for at fullkornsprodukter, havregryn og fete meieriprodukter beskytter mot vektøkning. I tillegg hindrer kostfiber og frukt vektøkning rundt midjen.

På den annen side er det funnet en sammenheng mellom stort forbruk av hvitt melprodukter, søtsaker og desserter og vektøkning kombinert med en større midje. Problemet er selvsagt ikke fett, men sukker og enkle karbohydrater fra hvitt mel. Ifølge forfatterne beskytter økende fiberrik mat og meieriprodukter og reduserende hvitt mel, kjøtt og sukker permanent mot å bli fet.

«I Tyskland er det ikke for mye fett som spises, men for mye karbohydrater. Tyskland har blitt fetere og fetere under økningen i karbohydrater,» sier ernæringsekspert Dr. Riedl. Sukker er «kongen av fetere». Og videre: «Det går raskt over i blodet og får insulinnivået til å stige. Høyt insulinnivå forhindrer i sin tur fetttap.

Spise fett og holde deg slank? Høres paradoksalt ut, men det er det ikke, som en ny studie antyder. Ifølge forskerne er olivenolje den mest mettende maten.

Av alle ting kan inntak av visse fettstoffer tilsynelatende hjelpe mot uønsket vektøkning. Årsaken er metthetseffekten – og dette er spesielt flott med olivenolje, som en studie ved det tekniske universitetet i München (TUM) og universitetet i Wien viste. Mat med lavt fettinnhold, derimot, hjelper ikke nødvendigvis mot overflødige kilo – fordi de ikke holder deg mett lenge.

Årsaken til metthetseffekten når det gjelder olje var smaksstoffene, som TUM annonserte. «Vi har bevist at smakstilsetninger kan regulere metthetsfølelsen,» forklarte professor Peter Schieberle, som også er leder for det tyske forskningsinstituttet for matkjemi. «Vi håper at resultatene vil bidra til å utvikle mer effektive fettfattige matvarer med uendret metthetseffekt i fremtiden.»

Olivenoljegruppen gikk ikke opp i vekt

Arbeidsgruppen ledet av Schieberle og Veronika Somoza fra Universitetet i Wien hadde studert fire spiselige fettstoffer: smult, melkefett, rapsolje og olivenolje. I tre måneder inntok studiedeltakerne 500 gram mager yoghurt beriket med ett av de fire fettene daglig – i tillegg til det vanlige kostholdet.

«Olivenoljen hadde den største metthetseffekten,» sa Schieberle. Olivenoljegruppen gikk heller ikke opp i vekt – hos deltakerne deres forble prosentandelen kroppsfett og kroppsvekt konstant. «Resultatet var overraskende fordi raps og olivenolje inneholder lignende fettsyrer.»

Ingredienser påvirker blodsukkernivået

Derfor tok forskerne sikte på smakene. Nå fikk en gruppe yoghurt med smaksekstrakter fra olivenolje og en kontrollgruppe fikk yoghurt naturell. Olivenoljegruppen opprettholdt energiinntaket; kontrollgruppen, derimot, konsumerte flere kalorier.

Ingrediensene hadde tilsynelatende en direkte effekt på blodsukkernivået. Hvor lenge metthetsfølelsen varer avhenger blant annet av spesielt blodsukkernivået. Jo raskere det synker, jo raskere føler du deg sulten igjen. I studien var italiensk olivenolje den mest effektive.

Takket være ingrediensene den inneholder, spesielt de enumettede fettsyrene, er olivenolje mer egnet enn noen annen olje for bærekraftig vekttap. Dette er fordi oljesyre lett metaboliseres av kroppen, lagres sjelden, er stabil og oljen som helhet, hvis den konsumeres daglig, kan virke som en metabolsk turbo.

Erfaringer med denne oljen når det gjelder vekttap har vært positive over hele linja!

Les også «Hvor sunt er olivenolje egentlig?»

 

Fuglemassakre i olivenlunden

… og er olivenolje vegansk i det hele tatt?
Fremveksten av en mediemyte.

Den 01.06.2019 ga magasinet «Stern Online» stor overskriften: «Millioner av fugler myrdet – olivenoljens mørke hemmelighet» og der var det, en myte ble født! For å tilføre det nødvendige krydderet, la avisen til en annen påstand: «Massakren kunne lett forhindres, men bøndene tjener for mye på fugledrap» og de skyldige ble avslørt og stigmatisert! Nå hadde hver veganer en ny NoGo (olivenolje) og et nytt fiendebilde: den grådige og skruppelløse olivenbonden.

Likevel var fakta like tynne som isen under en sen frost i mai. Det hele begynte i 2017 med et varsel fra den spanske økologiske bevegelsen «Ecologistas en Acción» for å gjøre myndighetene oppmerksom på et nytt fenomen: For å sette de overmodne olivenene i mindre fare og for å kunne høste større områder på mindre tiden begynte produsentene å høste om natten – med enorme maskiner. Som rengjøringsbørstene i en bilvask, omfavner hogstmaskinene rad på rad med oliventrær i disse avlingene fra to sider, rister dem og suger frukten fra grenene. Sangfugler, som overvintrer i Spania i store mengder ved høsting fra november til mars og raster i trærne, hadde liten sjanse til å overleve under denne prosessen. De sterke frontlyktene under nattehøsten blender også fuglene, slik at de vanligvis ikke en gang prøver å unnslippe det nærme infernoet ved å fly.

Så mye for det dyrerettighetsaktivistene mistenkte. Som følge av dette ble det utarbeidet en sakkyndig uttalelse, som imidlertid ikke ble offentliggjort som et offisielt dokument fra regionstyret, slik myndigheten fremhever. Det uoffisielle resultatet er imidlertid klart. Rapporten, som ble publisert på nett av Ecologistas en Acción, slår fast at høsting av oliven om natten i superintensive plantasjer er et problem med vidtrekkende konsekvenser: «Effektene på miljøet går utover de geografiske grensene til Andalusia og Spania og påvirker også miljøverdier i forskjellige andre land i EU. Den påpeker for eksempel at praksisen med å høste om natten med store maskiner og spotlights sannsynligvis er ulovlig fordi det er et brudd på det europeiske fugledirektivet, som alle medlemmer stater er bundet av.

Brev til redaktøren ble til en «studie»

Miljøekspertene telte opp til 100 døde fugler per hektar i enkelte plantasjer og ekstrapolerte at i hele Andalusia «selv med et konservativt anslag er 2,6 millioner fugler påvirket i et gitt år».

Mens analysen i utgangspunktet kun fikk lokal oppmerksomhet, ble dette endret av et brev sendt av den portugisiske biologen Vanessa Mata og hennes kollega Luis P. da Silva til det anerkjente tidsskriftet Nature, som bladet publiserte. I den viser forskerne til den spanske analysen og til en lignende studie i Portugal, som avslørte et tall på rundt 100 000 drepte fugler.

Selv om de to bekymrede forskerne bare siterte de spanske resultatene og ikke presenterte sine egne funn, brakte det korte brevet et gjennombrudd i offentlig oppmerksomhet til problemet. En rekke artikler dukket opp i Europa med henvisning til brevet til redaktøren i Nature, selv om det ofte ble feilmerket som en studie.

«Millioner av fugler drept – Olivenoljes mørke hemmelighet» var overskriften på «Stern», «Millioner av fugler sugd i hjel» til britiske «Independent».

 

Eksempel på en intensiv plantasje drevet av store selskaper.

Italia og Frankrike virker knapt berørt

Mer presis informasjon om det faktiske omfanget av trusselen mot trekkfugler kan være tilgjengelig allerede før neste olivensesong. For samtidig med det foreløpige forbudet mot natthøsting, bestilte den andalusiske regionale regjeringen en offisiell vitenskapelig studie i høst, der den spanske fuglevernorganisasjonen SEO/Birdlife er involvert. Feltarbeidet er nettopp avsluttet. En vurdering bør foreligge i nær fremtid.

I Italia, verdens nest største olivenoljeprodusent etter Spania, spiller nattehøsting med sugemaskiner tilsynelatende ennå ingen rolle. Heller ikke i Frankrike er det så langt problemer med den nye metoden, ifølge fuglevernorganisasjonen LPO. Olivenhøsting skjer fortsatt i stor grad på en mer tradisjonell måte. Det franske landbruket er imidlertid også under et betydelig press for å intensivere, så det helt klare er bare midlertidig.

Olivenolje forblir vegansk så langt…

Til syvende og sist er dette problemet lett å forklare og tilskrive. Først hvorfor: store selskaper i olivenoljebransjen har en prioritet til å produsere så mye olivenolje som mulig og til den billigste prisen! Kvaliteten på olivenoljen er absolutt ikke førsteprioritet, bare utbyttet. Nå hvordan: olivenene må høstes så modne som mulig (desember) slik at de gir høyest mulig oljeutbytte, oljen er da dårligere men «mild», akkurat slik den tyske kunden liker det. For å holde skadene forårsaket av oksidasjon innenfor grensene, må høstingen skje raskt, derav de enorme maskinene som ingen vanlig bonde har råd til, og helst ved kjølige temperaturer slik at surhetsverdiene til olivenoljen ikke overstiger de tillatte verdiene for ekstra virgin olivenolje. Da anses selv denne underlegne oljen fortsatt som ekstra virgin og kan selges for € 4,- en flaske over disken i supermarkedet.

Oljen blir forfalsket i de store spanske anleggene (der det er tillatt) og fraktes deretter med skip til tapperier i hele EU. Selvfølgelig er det nok bønder i Spania som produserer utmerket olivenolje, noe de mange årlige prisene viser. Så hovedproblemet er identifisert, det er ikke de grådige bøndene, men et system som fungerer prisdrevet, fordi den normale bonden, som henter inn avlingen sin i møysommelig manuelt arbeid, aldri vil kunne produsere til slike priser. Til syvende og sist er det opp til kunden, inkludert veganeren. Det handler ikke om å demonisere et produkt intoto, men om å ta det riktige valget og holde seg unna de masseproduserte varene i supermarkedene.

 

Les også: surhet i olivenolje

Syrlighet i olivenolje

Mange olivenoljeleverandører annonserer lav surhet (og lurer deg med det).
(og lede deg rundt ved nesen med det!)

Noen olivenoljeleverandører annonserer aktivt for lav surhet. Dette er misvisende fordi mange tror de kan smake surheten i olivenolje. Men surhet har ingenting med smak å gjøre, for frie fettsyrer er smakløse. Derfor, for å bestemme surheten til olivenolje, er ingen smakstest nødvendig, men en kjemisk analyse utføres. For det er kun i laboratoriet man kan fastslå hvor høyt syreinnholdet i en olivenolje er. Du bør vite at olivenolje, som alle vegetabilske oljer, i stor grad består av triglyserider. Triglyserider er alltid sammensatt av tre oljesyrer som er bundet til glyserol. Enkelt sagt betyr dette at de tre oljesyrene holdes på plass av glyserol, men denne «holdemekanismen» er lite stabil. Gjennom påvirkning av varme, oksygen (= oksidasjon) eller påvirkning av visse bakterier (= gjæring) løsner oljesyrene fra glyserolen og det dannes såkalte «frie fettsyrer». I kjemien indikerer syreinnholdet hvor mange frie fettsyrer som finnes i oljen. Er surheten høy er det mange frie fettsyrer i olivenoljen. Omvendt, hvis surheten er lav, er oljesyrene bundet til glyserol og den vegetabilske oljen har følgelig lav surhet.

Er det en sammenheng mellom smak og syre i olivenolje?

Som allerede nevnt, spørsmålet «Smaker olivenolje surt?» må svares tydelig med «Nei». Likevel kan det være at syren kan smakes, om ikke av en lekmann, så i hvert fall av en ekspert. Men det går heller ikke. Surheten i olivenolje må alltid være basert på en kjemisk analyse. Selv den mest trente og spesialiserte ganen kan ikke avgjøre om en olivenolje inneholder mange eller få frie fettsyrer. Dermed tror mange at den høykvalitets olivenoljen de har kjøpt er «sur» og blander sammen kvalitetsegenskaper som skarphet og aroma med syrlighet. Motsatt er mange oljer som annonseres som «milde», som de fleste supermarkedsprodukter, ganske enkelt gamle og oksiderte og har derfor en økt surhet som oppleves som behagelig og skånsom av den intetanende forbrukeren. Slike olivenoljer gir ikke lenger noen helsemessige fordeler i forhold til andre oljer, de fyller bare kassene til supermarkedkjedene.

Les også: fett gjennom fett

Kjendiser som drikker olivenolje hver dag – Vet de noe vi ikke vet?

FDA anbefaler å innta 2 ss olivenolje per dag. De fleste oppfyller dette kravet ved å lage mat med olivenolje eller dryppe den på rettene, men noen velger å konsumere alt på en gang – i ett skudd.

Å drikke olivenolje rett kan høres ut som en eksentrisk helsetrend, men sannheten er at mange i middelhavslandene sverger til praksisen som en helseeliksir. Nylig ser det imidlertid ut til at det begynner å bli en trend i USA, med noen kjendiser som sverger at ekstra virgin olivenolje er nøkkelen til helsen deres. Goldie Hawn drikker to spiseskjeer olivenolje før sengetid og masserer ansiktet med det for å holde huden hennes ung og sunn. Kourtney Kardashian drikker en spiseskje olivenolje annenhver dag, ifølge nettstedet hennes Poosh, hvor hun forteller om helsefordelene med ekstra virgin olivenolje. Dr. Drew Ramsey, klinisk professor i psykiatri ved Columbia University, mener at den beste måten å nyte de helsemessige fordelene av olivenolje er å bare drikke et shotglass. Han overbeviste Carson Daly på Today Show til å drikke en sjat ekstra virgin olivenolje mens Savannah Guthrie og Hota Kotb så på.

Selena Gomez drikker angivelig et lite glass olivenolje før hun går på scenen – et triks hun lærte av Kelly Clarkson. Manusforfatter og produsent Shonda Rhimes krediterer Beyoncé for hennes nye vane med å drikke olivenolje daglig. Beyoncé liker å drikke ekstra virgin olivenolje så godt at hun til og med investerte i et olivenoljeselskap som selger oljen hennes med et lite shotglass slik at du kan nyte smaken av den.

Er det trygt å drikke olivenolje?

Ja! Ifølge Healthline drikker noen som bor i Middelhavet ¼ kopp olivenolje daglig. Å drikke olivenolje er en langvarig praksis i middelhavsland hvor olivenolje er en stift mat.

Hva er fordelene med å drikke olivenolje?

Bortsett fra de kjente hjerte-sunne fordelene, kan drikke olivenolje gi følgende helsemessige fordeler:

 • Å drikke olivenolje kan lindre forstoppelse. Flere studier har funnet at å spise olivenolje fungerer som en avføringsmykner.
  Olivenolje kan lindre ubehag i magen, redusere luft i magen og halsbrann.
  Å drikke olivenolje kan hjelpe deg å gå ned i vekt. Selv om olivenolje er høy i kalorier, har den vist seg å undertrykke appetitten og regulere blodsukkeret.
  En shot olivenolje kan bidra til å hindre deg fra en sukkerkrasj som får deg til å strekke deg etter usunn snacks.
  Olivenolje har vist seg å redusere betennelse og lindre smerte.
  Noen forbindelser i olivenolje har anti-inflammatoriske effekter, inkludert oleocanthal.

Denne forbindelsen kan gi lignende smertestillende effekter som reseptfrie medisiner.

 

Hvordan begynne å drikke olivenolje?

Begynn i det små. Start med en teskje eller spiseskje og jobb deg opp til en mengde som er bra for deg.

Velg en olivenolje av høy kvalitet. Smak teller! Når det gjelder olivenolje, jo mer smak, jo flere potensielle helsefordeler. Men igjen, det kan være best å starte sakte med en ekstra virgin olivenolje av god kvalitet, mildt smakstilsatt til du blir vant til sterkere smaker. Olivenolje smaker best når den er fersk, så kjøp en flaske som du kan bruke innen en måned.

Velg fartøyet ditt. Du kan nyte opplevelsen enda mer hvis du gjør det mer til et ritual … legg oljen i et lite spesialglass og sørg for å nyte aromaen før du drikker den. Ta en snus! Luktesansen vår er ansvarlig for omtrent 80 % av det vi smaker.

Kjenn på krydret. Høykvalitets, fersk extra virgin olivenolje er fullpakket med polyfenoler. Disse sunne forbindelsene forårsaker en prikkende følelse i halsen og kan brenne litt. Dette er en god ting! Det er normalt å hoste, og faktisk blir førsteklasses olivenolje ofte referert til som en-hoste, to-hoste eller tre-hoste.

Hvis du bare ikke kan følge denne trenden, ikke bekymre deg. I sannhet kan du nyte de helsemessige fordelene like mye ved å bruke olivenolje i matlagingen og som et krydder for å runde av rettene dine. Poenget er å få i deg 2 ss om dagen. Noen anbefalinger for folk som ikke vil drikke olivenolje:

 • Tilsett en spiseskje olivenolje til morgensmoothien.
 • Drypp olivenolje over ristede grønnsaker, supper og pasta.
 • Tilsett en spiseskje til yoghurt eller havregryn.
 • Bruk olivenolje i stedet for smør i bakingen.

Enten du ønsker å følge den siste kjendistrenden eller ikke, er det ingen tvil om at extra virgin olivenolje har noen utrolige helsemessige fordeler. Så hvis du leter etter en måte å innlemme mer olivenolje i kostholdet ditt, kan det å drikke et shotglass være veien å gå.

 

Olivenoljepolyfenoler: Mot celleskade og aldring av huden

Oksidativt stress og aldringsprosesser i huden

Have you ever wondered why Italian women usually look at least 5 years younger than their Northern European counterparts, even though they are exposed to more sunlight ? Recent studies on oxidative stress processes in the skin establish a link between dietary habits and aging processes and discover a powerful helper: olive oil!

Olivenolje og bladene på oliventrær inneholder et naturlig stoff som kalles oleuropein. Oleuropein tilhører gruppen polyfenoler og finnes i frukten, roten og fremfor alt i olivenbladet. Dette stoffet brukes i kosmetiske produkter fordi det bidrar til å nøytralisere celleskader og forhindrer aldring av huden forårsaket av lys. Det regnes som et bittert stoff og fungerer først og fremst som en antioksidant i kosmetiske produkter. En antioksidant er en lavmolekylær gruppe eller enzym som skal beskytte organismen mot reaktive oksygenarter og dermed fra oksidativt stress. Oksidativt stress anses å være delvis ansvarlig for aldringsprosessen og er assosiert med utviklingen av en rekke sykdommer. I ernæring har polyfenoler lenge tiltrukket vitenskapens interesse. De sies å ha antioksidant– og antivirale effekter, ufarliggjøre frie radikaler, regulere blodtrykket, hemme inflammatoriske prosesser og hjelpe mot en rekke sivilisasjonssykdommer. De antas til og med å ha en kreftforebyggende effekt.

BYE-BYE glatt HUD?

Senest på midten av tjuetallet, noen ganger enda tidligere, blir hudens aldring merkbar i form av fine linjer eller uregelmessigheter. Uttrykkslinjer blir også dypere – men de gjør også ansiktet mer uttrykksfullt. Årsaken til de synlige tegnene på aldrende hud er, enkelt sagt, at døde celler ikke lenger erstattes av nye like raskt som hos barn og unge. Solen (UV-stråling) setter også sine spor, det samme gjør fastfood eller alkohol. For å fremme regenerering av huden og beskytte den mot negative påvirkninger, er det lurt å starte tidlig med riktig pleie og å motvirke dette med kostholdet. Her er en polyfenolrik olivenolje til stor hjelp. Dessverre er disse ikke lette å finne, da kun varer av lav kvalitet tilbys i supermarkeder. Slik olivenolje fungerer best når den tilsettes rå, dvs. uoppvarmet, til mat. Du bør ikke bekymre deg for å gå opp i vekt med olivenolje, dette er helt ubegrunnet.

Les også: fett gjennom fett

 

Vårt immunsystem og olivenolje

Mellom koronavirus og «infodemia» (informasjonsepidemien, overflødig og ofte motstridende), virker det nyttig å gjøre status. Professor Luc Montagnier, Mellom koronavirus og «infodemia» (informasjonsepidemien, overflødig og ofte motstridende), virker det nyttig å gjøre status. Professor Luc Montagnier, Nobelprisen i medisin, insisterer på behovet for å styrke immunforsvaret. Og vitenskapelige bevis viser oss hvordan vi gjør det, spesielt med ernæring.

Ordet til prof. Luc Montagnier – lege, biolog og virolog som vant Nobelprisen i medisin i 2008 for oppdagelsen av HIV-viruset – ga et omfattende intervju 25.2.20 om koronaviruset. Her er noen korte utdrag, som starter med en invitasjon til ikke å få panikk. Vi står overfor et «svært overførbart virus» som sprer seg i mange land og ikke er så farlig i seg selv, dersom det ikke kommer til de mulige lungekomplikasjonene. «Derfor bør vi ta noen ekstra forholdsregler»: – Bruk viktige hygienepraksis. «Det er nødvendig å vaske veldig ofte som hender, ikke å puste gjennom munnen, men bare gjennom nesen.

Vår sterkeste allierte: Immunsystemet vårt

Styrking av immunforsvaret er nødvendig for å forhindre at et virus som ikke er spesielt farlig i seg selv gir ytterligere komplikasjoner (lungesykdom) når det er infisert. «Vi har ikke spesifikke virale hemmere, men vi har alle et godt immunsystem.» (…) Vårt viktigste forsvar nå er immunsystemet. «Vi må derfor styrke immunforsvaret vårt, eller i det minste holde det i god form. For dette formål må vi ta alle typer antioksidanter som finnes. Faktisk skyldes en del av sykdommen forårsaket av viruset oksidativt stress. Og oksidativt stress skyldes frie radikaler (ROS), molekyler som oksiderer andre, så vi bør kontrollere oksidativt stress ved å ta antioksidanter.

«Antioksidanter som olivenolje polyfenoler styrker immunforsvaret.»

Gode antioksidanter er de fermenterte papayaekstraktene, som inneholder mange antioksidantenzymer. Å ta polyfenolrik olivenolje er en av de mest effektive måtene å fylle på med antioksidanter. Glutation er et annet mindre kjent, men veldig aktivt produkt. Det kan tas oralt i piller og dette fungerer veldig bra. Men vitamin C, vitamin D er også veldig nyttig. Og for fremtiden jobber vi med noen kinesiske venner som har identifisert noen enda mer effektive antioksidantenzymer, som jeg håper vil være tilgjengelig snart.

 

«Styrk immunforsvaret med et effektivt kosthold.»

En realistisk strategi for å håndtere situasjonen er å gi kroppene våre alle molekylene som vitenskapen har vist kan styrke immunsystemet. Det er faktisk velkjent at optimal immunkompetanse avhenger av ernæringsstatus og mangel på mikronæringsstoffer – akkurat som et ubalansert kosthold kan redusere motstand mot infeksjon. Det er en toveis interaksjon mellom ernæring, infeksjon og immunitet: – Immunresponsen blir svekket når ernæringen er utilstrekkelig, disponerer mennesker for infeksjoner og samtidig – Dårlig ernæringsstatus kan forverres av selve immunresponsen på infeksjon.

Smittemotstanden kan derfor forbedres ved å ta hensyn til bidraget fra enkelte mikronæringsstoffer – til sammenligning kan mangler oppstå spesielt i enkelte stadier av livet (eldre og barn) – og til et optimalt, dvs. variert og balansert kosthold.

Olijfolie voor spieropbouw met hoog gehalte aan polyfenolen uit Italië

OLIVEOlje & FITNESS

Hvordan en god olivenolje fungerer for sport og muskelbygging

Profesjonelle idrettsutøvere har visst i årevis at ekstra virgin olivenolje av høy kvalitet fordeler deres ytelse. Opprinnelig ble det bare brukt til inntak av sunne, lett fordøyelige kalorier. Ekstra virgin olivenolje blir derfor stadig mer populær i treningsklubber, ikke minst på grunn av dens lett fordøyelighet. Nylig har det blitt vanlig kjent at extra virgin olivenolje er full av antioksidanter som oleacein og betennelsesdempende midler som oleocanthal, som hjelper oss å bygge muskler, helbrede eller forebygge skader og regenerere muskler. Kun extra virgin olivenolje med høyt polyfenolinnhold fungerer optimalt. Det er andre fordeler med polyfenoler som finnes i ekstra virgin olivenolje av høy kvalitet, som inneholder antiinflammatoriske forbindelser som oleocanthal, et tyrosolderivat.

Olivenolje fra Coratina oliven har det høyeste innholdet av disse anti-inflammatoriske fenolkomponentene og inneholder oleacein, et hydroksytyrosolderivat med sterk avgiftende effekt. Vitamin E er en annen viktig ingrediens som finnes i overflod i extra virgin olivenolje, og dens helsemessige fordeler har lenge vært etablert. Enmettede fettsyrer, oleocanthal, oleacein, vitamin E og en rekke andre komponenter i olivenolje danner grunnlaget for supermaten extra virgin olivenolje. Mange sportsnettsteder refererer til informasjonen som siterer ernæringsfysiolog Dr Douglas Kalman fra Florida International University

Det monomettede fettet i olivenolje ser ut til å fungere som et anti-katabolisk næringsstoff.

Med andre ord forhindrer det muskelnedbrytning fordi det reduserer nivåene av et skadelig celleprotein TNF (tumor nectrosis factor-a), som har vært knyttet til muskelnedbrytning og -svakhet.» Faktisk er TNF assosiert med betennelse. Som det viser seg , øker ikke olivenolje den som andre lipider, men er faktisk involvert i å redusere TNF. På grunn av dens antiinflammatoriske virkning hjelper extra virgin olivenolje å bygge muskler. Dette er den avgjørende faktoren for å bygge muskelmasse. Det er egentlig ikke overraskende at kroppsbyggere erklærer Extra Virgin Olive Oil som en uunnværlig del av kostholdet.

Les også: fett gjennom fett

Hemmeligheten bak gode grillmarinade! De beste tipsene for grill og grill.

Våren er endelig her!
Hva kan være bedre enn å tilbringe en bekymringsløs helg sammen med venner? Enda hyggeligere er det når du kan nyte godt grillet kjøtt mellom en god dråpe vin og det andre. Alt dette fungerer bare hvis du har mestret kunsten å grille til en viss grad
og ta tak i saken med ekspertise.

Før vi begynner å lage bål i grillen eller røykeovnen vår, må vi tenke på hva vi skal grille, hvilket kjøtt vi vil grille og hvordan vi kan marinere kjøttet til grilling. Enten det er biff, svineribbe, lammerille eller grillet kylling, anbefales det på det sterkeste å tilberede disse matvarene med den mest passende marinade av flere grunner. I prinsippet består en grillmarinade av tre ingredienser: Olje, syre og krydder som blandes sammen. Om du foretrekker olje eller syre er en smakssak. Men når det kommer til olje, ikke spar på feil ende, da det er slik aromastoffer kommer inn i kjøttet. Det bør være en vegetabilsk olje av høy kvalitet som olivenolje. For surhet kan eddik, sitronsaft, vin eller appelsinjuice brukes, men med olivenolje, som er kjent for å inneholde oljesyre og polyfenoler, kan du slå to fluer i en smekk. Med krydderne har du frie hender, akkurat som du vil. Av denne grunn har vi bestemt oss for å presentere det vi anser som de beste oljene for grilling av kjøtt og fisk.

Hvorfor marinere med olivenolje?

Hva folk flest ikke vet: Italia er et land med grillmestere. Hvorfor har ikke denne informasjonen trengt gjennom Tyskland? Fordi de fleste turister til Italia gir en bred køye til enhver restaurant som ikke er merket «Pizzeria»; alle med tittelen «Trattoria Specialitá alla Brace» er utelatt.

I disse grilltemplene grilles det på store griller matet av glør fra eike- eller bøkvedbranner, og denne kunsten feires til perfeksjon her. Ekstra virgin olivenolje er et nøkkelelement i denne disiplinen. Bruken gir en forskjellig smak avhengig av mengden som brukes og retten. Dette avhenger av variasjonen av oliven, smaken, lukten og intensiteten av deres fruktighet. Det mange imidlertid ikke vet er at olivenoljebaserte marinader reduserer de forurensende stoffene som frigjøres betydelig når kjøtt stekes ved høye temperaturer. Når fett renner av glørne, stiger det ofte røyk. Dette konverterer edle proteiner til kreftfremkallende stoffer. For å fortsette å grille uten risiko, er det lurt å bruke extra virgin olivenolje, sitron og ulike krydder som rosmarin. Riktig mengde av disse ingrediensene danner en ekte beskyttende barriere mot de skadelige stoffene som frigjøres under steking.

Den beste ekstra virgin olivenolje for marinering

Marinaden til det grillede kjøttet varierer da avhengig av sort og snitt:

Grillet kylling:
Hvis det er fjærfe, bør kjøttet hvile i 2 til 4 timer før grilling.
Til marinaden velger vi middels intensitet fruktige oljer. Godt balansert i smak, skaper de den rette balansen. Til dette har vi valgt ekstra virgin olivenolje extra virgin olivenolje «L’Eliodoro«. Den har en middels fruktighet og er laget med Coratina og Ogliarola oliven. Den litt bitre krydret skiller seg ut fra hanesmaken og gir balanse.

Biff og svineribbe:
Rødt kjøtt og svin krever hviletider mellom 4 og 6 timer.
Til marinaden velger vi middels og intenst fruktige oljer. Olivenoljer med sterkere toner er ideelle for å balansere den generelt sterkere smaken til disse kuttene. For å marinere disse kuttene har vi valgt «LoSmeraldo«. En olje med en intens fruktighet, laget av 100 % Coratina-oliven. For svineribbe, «Classic», en moden olivenolje laget av Coratina- og Ogliarola-oliven.

Grillet lammeskive:
Lam og fårekjøtt har også høye marineringstider på mellom 4 og 6 timer. Med utgangspunkt i en base som allerede er intens på smak, velger vi en intens fruktig olje som «LoSmeraldo» til marinaden.

Hvordan grille og krydre kjøtt perfekt
Etter å ha marinert kjøttet er det på tide å grille det. Igjen må vi ta hensyn til sorten vi har valgt. Enten det er en saftig biff eller grilling av deilig ribbe, den riktige teknikken og den riktige ekstra virgin olivenoljen utgjør hele forskjellen.Grillet kylling:
Det er et av tegnekortene til enhver grillfest.
Grilling er imidlertid noe av det mest kompliserte, og veldig ofte er kjøttet understekt eller brent. Hvordan virker det? Vi må ikke utsette den for direkte glør, men bør grille den over mild varme, gjerne indirekte i røyk- eller Weber-grill . Kyllingen koker veldig sakte, men for å få fart på tilberedningen kan vi kutte den i flere stykker. Denne måten å tilberede på holder kjøttet mørt og saftig.

Beef steak: mesterdisiplinen.
For å tilberede en biff fagmessig, må glørne være veldig sterke.
Etter å ha marinert det i rikelig med olivenolje, legg kjøttet i direkte varme av glørne. La den grille i noen minutter, løft den litt for å sjekke at den sprø skorpen har dannet seg. Merk deg, hvis kjøttet ikke løfter seg, la det stå en liten stund, det betyr at det ikke er klart ennå. Hvis det har dannet seg skorpe på begge sider, vet du at biffen har nådd medium-rare, hvis du vil steke den videre, plasser den nå på en kjøligere del av grillen for å la den eldes sakte.
Som krydder velger du en ekstra virgin olivenolje med middels fruktighet som «L’Eliodoro» eller «Classic«.

Svineribbe: De er en tidløs grillklassiker.
Tilberedningen er enkel, men man må passe på å bruke den indirekte grillmetoden. Ribben koker sakte, så temperaturen på glørne bør ikke være for høy. Du må snu dem ofte nok slik at de koker jevnt.

Lammehylle: Det er den verdige prikken over i-en på enhver grill.
Carréen er kuttet mager og du trenger en kraftig glør for å grille den. Kokeprosessen er rask og det skal lite til for å oppnå et perfekt resultat. Når den typiske skorpen har dannet seg, legg stykket et kjøligere sted på grillen og la det hvile i noen minutter.

Lam har en sterk og avgjørende smak, som kan balanseres av en like
av en like intens ekstra virgin olivenolje. For dette er «Smeraldo» helt riktig.

 

Olive oil test - Stiftung Warentest tests 28 olive oils and finds no polyphenols

Den milde olivenolje-svindel

Kilde:  stern
© Gruner + Jahr AG & Co. KG

«Alt er et spørsmål om pris».

Produksjonen er spesielt rettet mot lavkostmarkedet. Det som havner på massemarkedet er derfor ofte industrielle, slitne oljer – høye i kalorier, lite fenoler og svake på smak. Her plukkes ikke olivenene men kuttes av treet – med mindre bonden foretrekker å vente til de overmodne fruktene har falt gjørmete til bakken, hvor han kan feie dem opp med maskin. Fruktene som høstes på denne måten kan ofte sees stå i sekker i veikanten, svette, råtne og forfalle i solen.
Og oljen laget av det? Den stinker, og innholdet av fri oljesyre, bevis på råtten frukt, overskrider raskt den tillatte grensen på 0,8 prosent per liter.

Vil det helles bort, brukes i oljelamper eller i lakk? Ikke i det hele tatt. Det er oljeraffineriet. Og det er Tyskland. Mange forbrukere der kjenner ikke den typiske friske smaken av olivenolje, den noen ganger gresskledde, blomsteraktige aromaen som dufter av artisjokker eller ferskt høy, den lette bitterheten og skarpheten på ganen.

“Og det er Tyskland.
Mange forbrukere der kjenner ikke den typiske ferske smaken av olivenolje.»

Det er også mulig å selge olje til Tyskland som en kjemiker i et matlaboratorium først har fjernet stinken fra og deretter frisket opp ved å kutte den. Smaken har tilpasset seg den dårlige kvaliteten. For det tyske markedet lages og selges spesielt mildt smakende oljer av høy kvalitet. Det er som om Cindy aus Marzahn ble presentert som «Tysklands neste toppmodell» på Papua Ny-Guinea.

I 2013 importerte Tyskland 57 millioner liter olivenolje, nesten tre fjerdedeler av det fra Italia. Mange tenker på de vakre olivenlundene i vakre Toscana. Men oljen som tyske kunder kjøper kommer ikke alltid derfra. Den italienske opprinnelsen tjener også markedsføringsformål. Et italiensk navn på flasken lønner seg alltid i detaljhandelen. En titt i hyllene hos Rewe viser det. Der finner du Carapelli-Firenze, Sasso, Bertolli, Pietro Coricelli. Høres bra ut. Men det smaker sjelden slik. Hvordan kan det være annerledes, produksjonen av olivenolje i hele Italia dekker ikke engang dets eget behov. Hvis noen italiensk olivenolje forlater landet i det hele tatt, ender den nesten aldri i supermarkedene, men i spesialbutikker og ikke til billige priser, for i Toscana – hvor høsting nesten utelukkende kan gjøres for hånd – kan olivenolje knapt produseres til en kostnadsdekkende pris under tolv euro per liter.»

«I Spania – på grunn av EUs subsidiepolitikk – ligger de største problemområdene innen olivendyrking. Spesielt i Andalusia driver grunneierne i dag enorme olivenmonokulturer. Leverandørene av AOV kommer også herfra, inkludert selskaper som er subsidiert med offentlige penger. Selvfølgelig er det også olje av høy klasse i Spania. Men den er like dyr som alle andre steder og når i beste fall spesialisthandelen. Selvfølgelig kan spansk olje teoretisk sett markedsføres som sådan – men den har ikke noe rykte Italiensk olje gjør det.

Spansk bulkolje, som fra andre land, fraktes med skip over Middelhavet til havnen i Livorno. Deretter fortsetter den reisen med tankbil over Toscana til lastebilene dumper lasten sin i en av tankene på gårdene til selskaper som AOV i Monteriggioni.»

 

It is also possible to sell oil to Germany that a chemist in a food laboratory has first removed the stink from and then freshened up by cutting it. The taste has adapted to the poor quality. For the German market, particularly mild-tasting oils are created and sold as high quality. It is as if Cindy aus Marzahn was presented as «Germany’s next top model» in Papua New Guinea.

In 2013, Germany imported 57 million litres of olive oil, almost three quarters of it from Italy. Many people think of the beautiful olive groves in beautiful Tuscany. But the oil that German customers buy does not always come from there. The Italian origin also serves marketing purposes. An Italian name on the bottle always pays off in retail. A look at the shelves at Rewe shows that. There you will find Carapelli-Firenze, Sasso, Bertolli, Pietro Coricelli. Sounds good. But it rarely tastes like it. How could it be otherwise, the production of olive oil in the whole of Italy does not even cover its own needs. If any Italian olive oil leaves the country at all, it hardly ever ends up in the supermarkets, but in specialised shops and not at cheap prices, because in Tuscany – where harvesting can be done almost exclusively by hand – olive oil can hardly be produced at a cost-covering price below twelve euros per litre.»

«In Spain – due to the subsidy policy of the EU – the biggest problem areas of olive cultivation are located. Especially in Andalusia, the landowners today operate huge olive monocultures. The suppliers of the AOV also come from here, including companies that are subsidised with public money. Of course, there is also high-class oil in Spain. But it is as expensive as anywhere else and reaches the specialised trade at best. Of course, Spanish oil could theoretically be marketed as such – but it has no reputation. Italian oil does.

Spanish bulk oil, like that from other countries, is transported by ship across the Mediterranean to the port of Livorno. It then continues its journey by tanker across Tuscany until the trucks dump their cargo into one of the tanks on the farms of companies such as AOV in Monteriggioni.»