Vårt immunsystem og olivenolje

Mellom koronavirus og «infodemia» (informasjonsepidemien, overflødig og ofte motstridende), virker det nyttig å gjøre status. Professor Luc Montagnier, Mellom koronavirus og «infodemia» (informasjonsepidemien, overflødig og ofte motstridende), virker det nyttig å gjøre status. Professor Luc Montagnier, Nobelprisen i medisin, insisterer på behovet for å styrke immunforsvaret. Og vitenskapelige bevis viser oss hvordan vi gjør det, spesielt med ernæring.

Ordet til prof. Luc Montagnier – lege, biolog og virolog som vant Nobelprisen i medisin i 2008 for oppdagelsen av HIV-viruset – ga et omfattende intervju 25.2.20 om koronaviruset. Her er noen korte utdrag, som starter med en invitasjon til ikke å få panikk. Vi står overfor et «svært overførbart virus» som sprer seg i mange land og ikke er så farlig i seg selv, dersom det ikke kommer til de mulige lungekomplikasjonene. «Derfor bør vi ta noen ekstra forholdsregler»: – Bruk viktige hygienepraksis. «Det er nødvendig å vaske veldig ofte som hender, ikke å puste gjennom munnen, men bare gjennom nesen.

Vår sterkeste allierte: Immunsystemet vårt

Styrking av immunforsvaret er nødvendig for å forhindre at et virus som ikke er spesielt farlig i seg selv gir ytterligere komplikasjoner (lungesykdom) når det er infisert. «Vi har ikke spesifikke virale hemmere, men vi har alle et godt immunsystem.» (…) Vårt viktigste forsvar nå er immunsystemet. «Vi må derfor styrke immunforsvaret vårt, eller i det minste holde det i god form. For dette formål må vi ta alle typer antioksidanter som finnes. Faktisk skyldes en del av sykdommen forårsaket av viruset oksidativt stress. Og oksidativt stress skyldes frie radikaler (ROS), molekyler som oksiderer andre, så vi bør kontrollere oksidativt stress ved å ta antioksidanter.

«Antioksidanter som olivenolje polyfenoler styrker immunforsvaret.»

Gode antioksidanter er de fermenterte papayaekstraktene, som inneholder mange antioksidantenzymer. Å ta polyfenolrik olivenolje er en av de mest effektive måtene å fylle på med antioksidanter. Glutation er et annet mindre kjent, men veldig aktivt produkt. Det kan tas oralt i piller og dette fungerer veldig bra. Men vitamin C, vitamin D er også veldig nyttig. Og for fremtiden jobber vi med noen kinesiske venner som har identifisert noen enda mer effektive antioksidantenzymer, som jeg håper vil være tilgjengelig snart.

 

«Styrk immunforsvaret med et effektivt kosthold.»

En realistisk strategi for å håndtere situasjonen er å gi kroppene våre alle molekylene som vitenskapen har vist kan styrke immunsystemet. Det er faktisk velkjent at optimal immunkompetanse avhenger av ernæringsstatus og mangel på mikronæringsstoffer – akkurat som et ubalansert kosthold kan redusere motstand mot infeksjon. Det er en toveis interaksjon mellom ernæring, infeksjon og immunitet: – Immunresponsen blir svekket når ernæringen er utilstrekkelig, disponerer mennesker for infeksjoner og samtidig – Dårlig ernæringsstatus kan forverres av selve immunresponsen på infeksjon.

Smittemotstanden kan derfor forbedres ved å ta hensyn til bidraget fra enkelte mikronæringsstoffer – til sammenligning kan mangler oppstå spesielt i enkelte stadier av livet (eldre og barn) – og til et optimalt, dvs. variert og balansert kosthold.