Olivenoljepolyfenoler: Mot celleskade og aldring av huden

Oksidativt stress og aldringsprosesser i huden

Have you ever wondered why Italian women usually look at least 5 years younger than their Northern European counterparts, even though they are exposed to more sunlight ? Recent studies on oxidative stress processes in the skin establish a link between dietary habits and aging processes and discover a powerful helper: olive oil!

Olivenolje og bladene på oliventrær inneholder et naturlig stoff som kalles oleuropein. Oleuropein tilhører gruppen polyfenoler og finnes i frukten, roten og fremfor alt i olivenbladet. Dette stoffet brukes i kosmetiske produkter fordi det bidrar til å nøytralisere celleskader og forhindrer aldring av huden forårsaket av lys. Det regnes som et bittert stoff og fungerer først og fremst som en antioksidant i kosmetiske produkter. En antioksidant er en lavmolekylær gruppe eller enzym som skal beskytte organismen mot reaktive oksygenarter og dermed fra oksidativt stress. Oksidativt stress anses å være delvis ansvarlig for aldringsprosessen og er assosiert med utviklingen av en rekke sykdommer. I ernæring har polyfenoler lenge tiltrukket vitenskapens interesse. De sies å ha antioksidant– og antivirale effekter, ufarliggjøre frie radikaler, regulere blodtrykket, hemme inflammatoriske prosesser og hjelpe mot en rekke sivilisasjonssykdommer. De antas til og med å ha en kreftforebyggende effekt.

BYE-BYE glatt HUD?

Senest på midten av tjuetallet, noen ganger enda tidligere, blir hudens aldring merkbar i form av fine linjer eller uregelmessigheter. Uttrykkslinjer blir også dypere – men de gjør også ansiktet mer uttrykksfullt. Årsaken til de synlige tegnene på aldrende hud er, enkelt sagt, at døde celler ikke lenger erstattes av nye like raskt som hos barn og unge. Solen (UV-stråling) setter også sine spor, det samme gjør fastfood eller alkohol. For å fremme regenerering av huden og beskytte den mot negative påvirkninger, er det lurt å starte tidlig med riktig pleie og å motvirke dette med kostholdet. Her er en polyfenolrik olivenolje til stor hjelp. Dessverre er disse ikke lette å finne, da kun varer av lav kvalitet tilbys i supermarkeder. Slik olivenolje fungerer best når den tilsettes rå, dvs. uoppvarmet, til mat. Du bør ikke bekymre deg for å gå opp i vekt med olivenolje, dette er helt ubegrunnet.

Les også: fett gjennom fett