Forhåpentligvis blir du så gammel som du ser ut allerede!

Denne spøkefulle setningen passer dessverre fortsatt mange mennesker i dag…

Har du noen gang lurt på hvorfor noen mennesker ser ut til å forbli unge for alltid, mens andre ser ganske gamle ut på 33? Er det en freak av naturen, en arvelig disposisjon eller er det andre faktorer?

Hva med å si at det er 80% i våre egne hender?! I artikkelbildet brukte vi et grelt eksempel, Chuando Tan, fotografen og modellen er virkelig imponerende, med sine 57 år ser han bedre ut enn mange en 25-åring… Klart han har gode gener, men hvis han hadde drukket, røyket og spiser dårlig for å starte opp (vanlige treningsøkter til side), han ville absolutt ikke sett slik ut i dag!

Hele hemmeligheten, uansett om det er mann eller kvinne, ligger i de frie radikalene og deres effekt på organismen vår. Deres tilstedeværelse avgjør om vi eldes raskt eller sakte. Det er ikke det at du kan skru klokken tilbake, men fra du er 25 år er det opp til deg om du ser ut som du er 50 når du er 40 eller omvendt. Kosthold og livsstilsvaner er avgjørende.

Men la oss ta for oss prosessen med cellealdring og hvordan vi stopper den.

Med fremveksten av multicellularitet og tilhørende differensiering av celler til kimlinje- og somatiske celler, er en aldringsprosess assosiert for de somatiske cellene, som fører til at cellene og den flercellede organismen dør. Kimcelleceller (egg- og sædceller) er potensielt udødelige, det vil si at de kan fortsette å dele seg i det uendelige. Under ugunstig miljøpåvirkning viser imidlertid disse cellene også aldringstegn, som imidlertid kan elimineres under gunstige forhold.

Man har oppdaget at det under elektrontransport i respirasjonskjeden kan dannes peroksidioner (O2-), som danner aggressive frie radikaler via hydrogenperoksid. Radikaler er organiske eller uorganiske forbindelser med ett eller flere uparrede elektroner. Når de prøver å fange elektroner for å få komplette par igjen, er de veldig reaktive. Disse radikalene ødelegger proteiner, lipider og DNA. Med aldring øker antallet og fører til begrensning av ATP-produksjonen.
Den beskrevne aldringsprosessen ser ut til å være en konsekvens av energimangel i organismen, der mitokondriene er involvert. Det er funnet at sykdommer i nervesystemet som Parkinsons sykdom har sin årsak til utilstrekkelig energiproduksjon i visse nerveceller.

Studier på menneske- og dyreceller har vist at enzymer fra gamle celler bare har 25-50 % av aktiviteten. I forsøket med 3 år gamle rotter (sammenlignbar med et 90 år gammelt menneske) ble 30-50 % av alle proteiner oksidert og dermed skadet. Lipider var også ikke-funksjonelle og til og med DNA fra mitokondriene og cellekjernen viste mutasjoner. I mitokondriene dannes frie radikaler (atomer, molekyler eller ioner med et uparet elektron) under cellulær respirasjon. De er spesielt reaktive og fester seg til mange livsviktige stoffer. Antallet deres øker med alderen.

De 4 hovedkildene til frie radikaler:

  • Interne produkter: Kroppen vår produserer konstant frie radikaler som et biprodukt av normale metabolske funksjoner.
  • Miljøet: luftforurensning, sigarettrøyk, smog, sot, bileksos, giftig avfall, gjødsel, insektmidler, bakgrunnsstråling, narkotika og dårlig overbearbeidet mat kan produsere frie radikaler.
  • Stressfaktorer som traumer, medisiner, sykdom, infeksjon og stress, kan drive kroppens produksjon av frie radikaler.
  • Kjedereaksjoner: når et fri radikal stjeler et elektron for å rebalansere seg selv, skaper det nye frie radikaler i det tidligere stjålne molekylet. I mange tilfeller vil dette frie radikalet da også prøve å stjele et elektron.

”Stopp den oksidative prosessen med antioksidanter“

Hva er antioksidanter?

Antioksidanter gir beskyttelse mot såkalte «frie radikaler». På den ene siden dannes disse frie radikalene av kroppen selv under ulike metabolske prosesser, på den andre siden produseres de av skadelige ytre påvirkninger som sigarettrøyk, miljøgifter eller UV-stråling fra solen.
Hvis det er for mange frie radikaler i kroppen vår, utvikles såkalt «oksidativt stress». Dette sies å bidra til sykdommer som arteriosklerose, hjerte- og karsykdommer, leddgikt og kreft og gjør også at huden eldes raskere.
Oksidasjon kan observeres, for eksempel i kuttede epler – de blir brune. Alle som drysser sitronsaft på epleskiver kan se at antioksidanten vitamin C hindrer denne oksidasjonen: de beholder sin naturlige farge.
Som regel har kroppen vår et velfungerende beskyttelsessystem for å holde frie radikaler i sjakk. Antioksidanter fungerer vanligvis ikke isolert, men i samspill med andre antioksidanter (antioksidantnettverk). Individuelle vitaminer (B2, vitamin C og E) og mineraler (selen, sink) er komponenter i dette systemet.

Opprinnelsen til antioksidanter:

  1. Dannes i kroppen (f.eks. enzymer, hormoner, metabolske produkter)
  2. Leveres eksternt med mat (f.eks. grønnsaker, olivenolje, frukt, nøtter)

Ad 2: Antioksidanter fra mat er for eksempel:

  • Vitamin C og E
  • Selen eller sekundære plantestoffer
    (som polyfenoler, betakaroten, OPC (resveratrol), flavonoider (te), lykopen (i tomater), antocyaniner (rødkål, kirsebær, hyllebær, kakebær, haskapbær, maqui), zeaxanthin (spinat, paprika), klorofyll (i spinat, salat, hvetegress, spirulina) eller allicin (i hvitløk)).

De røde og gule plantepigmentene betalainer (betacyaner og betaxanthiner) diskuteres også i økende grad. Disse finnes for eksempel i rødbeter, gulbeter, mangold med fargede stengler og fargede kaktusfrukter. Imidlertid er lite kjent om deres ernæringsmessige og fysiologiske effekter og deres biotilgjengelighet.

Viktig for menyen:
Massevis av plantebasert og variert mat!

Hva ligger bak reklamen på antioksidanter?

Antioksidanter nøytraliserer såkalte «frie radikaler» og skal dermed bidra til å redusere aldringsprosessen og risikoen for sykdom. Studiene er imidlertid ikke fullt så klare. European Food Safety Authority har gjennomgått studiene om antioksidanters beskyttende funksjon og funnet ut at dataene for mange stoffer ikke er vitenskapelig forsvarlige. Bare noen få utsagn om beskyttelse mot frie radikaler (oksidativt stress) er tillatt. Disse inkluderer uttalelsen for sink, selen samt vitamin C, E og B2 om at de hjelper «å beskytte cellene mot oksidativt stress».

Setningen er også tillatt: «Olivenoljepolyfenoler bidrar til å beskytte blodlipider mot oksidativt stress».
Det er ikke bevist at isolerte antioksidanter i form av kosttilskudd (eller i ACE-produkter med betakaroten, vitamin C og E) beskytter mot sykdommer som arteriosklerose, hjerteinfarkt, slag, leddgikt eller kreft, eller stopper aldringsprosesser i følelsen av anti-aldring.

Polyfenolrik olivenolje ser ut til å være det rette middelet…

… spesielt hvis du, som vår favoritt Chuando Tan, ikke har en overflod av antioksidanter å falle tilbake på, som de som finnes på et asiatisk bord. Sport og trening gjør resten, fordi en fetttung kropp øker risikoen for betennelser og dermed også fremveksten av frie radikaler. Men hans eksempel skulle tjene til å vise alle andre hva som er mulig og hva vi selv kan oppnå gjennom personlig ansvar.