Styrk immunforsvaret! Svaret på hvert virus.

I den kalde årstiden har betennelser det lettere igjen. Dette er fordi årsakene, bakterier og virus, er bedre i stand til å ta tak i kroppene våre. Men olivenolje hjelper. Gjennom visse stoffer, polyfenolene, inkludert oleocanthal, lindrer det betennelser, styrker immunforsvaret og forhindrer forkjølelse. Omtrent tre spiseskjeer om dagen – i en salat, for eksempel – er nok.

Du bør sørge for at det ikke er et supermarked eller rabattolivenolje, men en olivenolje av høy kvalitet med påviste polyfenolverdier, fordi disse er praktisk talt ikke-eksisterende i de kommersielle merkene.

Du bør også alltid bruke olivenolje til matlaging. På den ene siden er den veldig egnet til matlaging, og på den andre siden har den en positiv effekt på forsvaret ditt: Den inneholder oleocanthal. Denne ingrediensen har først nylig blitt oppdaget av forskere. Det har evnen til å stoppe inflammatoriske prosesser og sies til og med å forhindre kreft. I tillegg øker polyfenolene den inneholder flyten av blodet ditt og har en antioksidanteffekt. De beskytter derfor cellene dine mot skade.

Smittekilden er i Nord-Italia, over Appeninene, hvor kostholdet ligner det i Tyskland, med nesten ingen fersk mat og 80 % av olivenoljen hentet fra supermarkeder. I de mer sørlige regionene forekommer infeksjonene praktisk talt kun i urbane områder.

Styrk immunforsvaret – Sunn livsstil

En ugunstig livsstil med høyt bearbeidet mat, ett eple per år for vitamintilførsel, korte netter og gjerne en rullestol under baken for å unngå enhver bevegelse, fører til så mange avfallsstoffer, syrer og giftstoffer i organismen din at den bokstavelig talt lengter etter hver forkjølelse. . I dette tilfellet brukes derfor en forkjølelse av kroppen til avgiftning.

Under en forkjølelse er du kjent for å være sliten, ha liten matlyst og derfor ikke spise mye. I stedet får organismen hvile, lett mat og te.

Automatisk gir vi kroppen vår akkurat det den trenger i denne situasjonen: Hvile og avslapning for å konsentrere seg om avgiftning og væsker for å løse opp alle de akkumulerte avfallsstoffene og deretter innlede regenereringsfasen.

Alt slimet som renner ut av nesen eller hostes opp under en forkjølelse inneholder naturlig nok også bakterier eller eliminerte virus. Men sammen med dette slimet kan hverdagsgiftene og metabolske rester som har samlet seg de siste ukene og månedene endelig elimineres.

En forkjølelse kan derfor også ses positivt på, nemlig som en velkommen avgiftningsboost. Men hvis du godt kan klare deg uten forkjølelse i fremtiden og heller ikke ønsker å delta i enhver influensaepidemi, så sørg for med et sunt kosthold og livsstil at mindre avfallsstoffer kommer inn i kroppen din i fremtiden.

Styrk samtidig immunforsvaret ditt slik at du er immun mot forkjølelse og influensa i fremtiden.

Matvarer som styrker immunforsvaret

I kritiske tider – når forkjølelse er utbredt – fokuser på veldig spesifikke matvarer og krydder som kan styrke immunforsvaret:
Grønnsaker som styrker immunforsvaret

Av alle grønnsaker velger du helst brokkoli, grønnkål, gulrøtter, tomater, sikori, kål, hvitløk, sopp og spinat.

Spesielt røde, gule, oransje og dypgrønne grønnsaker, som inneholder mye betakaroten (forløperen til vitamin A) i tillegg til en rekke andre livsviktige stoffer, styrker immunforsvaret. De stimulerer produksjonen av kroppens politi – de hvite blodcellene – og hjelper dermed kroppen til å forsvare seg mot infeksjoner.

Blant all kål er grønnkål den mest næringsrike og samtidig den kraftigste i kampen mot patogener og til og med kreftceller. Det gir ikke bare enorme mengder betakaroten, men også en spesielt høy mengde vitamin C, kalsium og sekundære plantestoffer.
Dessuten er kålgrønnsaker rike på sekundære planteforbindelser fra gruppen av isotiocyanater. Disse inkluderer sulforaphane, som regnes som en leddgikt- og kreftdreper og finnes spesielt i brokkoli og brokkolispirer.

Styrk immunforsvaret med brokkoli

Sulforaphane og dets effekter på immunsystemet ble undersøkt i en indisk studie av Amala Cancer Research Center i Kerala. Den viste at sulforafan betydelig økte aktiviteten til naturlige drepeceller (en type forsvarsceller). Det spesifikke immunsystemet ble også styrket i dannelsen av antistoffer av sulforafan. Sulforaphane økte også produksjonen av interleukin-2 og gamma-interferon betydelig.

Interleukin-2 er et budbringerstoff hvis tilstedeværelse fremmer deling og multiplikasjon av forsvarsceller. Gamma-interferon på sin side aktiverer makrofager, dvs. rensecellene i immunsystemet. Sulforaphane er derfor et perfekt stoff som kan styrke immunforsvaret ditt.

Spis de nevnte grønnsakene – når det er mulig – rå (bladgrønnsakene i form av en grønn smoothie) eller kun svært lett dampet for å få mest mulig ut av de livsviktige stoffene. Brokkolispirer er også tilgjengelige tørkede og følgelig med spesielt høy sulforafankonsentrasjon.
Frukt som styrker immunforsvaret

Blant all frukt er følgende spesielt egnet for å styrke immunforsvaret ditt: Sitroner, grapefrukt, guava, appelsiner, bananer og mørke frukter som kirsebær, blåbær, bjørnebær, solbær og mørke druer – gjerne alltid flere kombinert med hverandre.
Mandler styrker immunforsvaret

Den beste av alle nøtter og frø er søtmandelen. Vitenskapelige studier har vist at mandler senker kolesterolet og har en lignende helbredende effekt på tarmen som prebiotika.

Prebiotika er stoffer som sikrer et sunt tarmmiljø ved å gi tilstrekkelig mat til de nyttige tarmbakteriene. På denne måten fremmer prebiotika og også mandler helsen til immunsystemet, da dette er kjent for å være i stor grad lokalisert i tarmen. Det er nok å konsumere en liten håndfull mandler daglig for å nyte deres gunstige effekter.
Krydder som styrker immunforsvaret

Hvis du jevnlig krydrer måltidene dine med ingefær, kanel, spisskummen, oregano og kajennepepper, kan du gjøre kroppen din så sterk at den snart vil være i stand til å bekjempe forkjølelse med letthet. Du kan også lage svært effektive teer av alle de nevnte krydderne (med unntak av cayennepepper).

Cayennepepper (capsaicin) og kanel kan også tas som kapsler.

Hvis du allerede er forkjølet og først da leser disse linjene, vil de nevnte krydderne hjelpe deg å overvinne forkjølelsen raskere.

Matvarer som svekker immunforsvaret

Ofte er det bare å unngå noen matvarer som bidrar til å styrke immunforsvaret.

Sukker svekker for eksempel immunforsvaret enormt. American Journal of Clinical Nutrition har nå også kommentert dette. Ifølge dette medisinske tidsskriftet for kosthold kan sukker svekke immunforsvaret i en slik grad at infeksjonssykdommer har lett for seg.

Raffinert sukker gir isolerte karbohydrater, men ellers absolutt ingen næringsstoffer eller livsviktige stoffer. Sukker får kroppen til å produsere en mengde skadelige metabolitter, irriterer en rekke kroppsfunksjoner og er følgelig forbundet med en mengde sykdommer og plager.

Sukker har også et enormt avhengighetspotensial. Dette merker du senest når du vil gi opp sukker, søtsaker og søtet mat. De første dagene er tunge, men så føler du deg sprekere og klarere enn noen gang. Hold kontroll over deg selv og dine matvaner. Overvinn din sukkeravhengighet!

Unngå usunt fett og oljer som margarin, raffinerte vegetabilske oljer og smult.

Bruk heller vegetabilske oljer av høy kvalitet fra økologisk handel, f.eks. linolje, hampolje eller olivenolje. Kokosolje egner seg utmerket til steking.

Selvsagt vil industrielt bearbeidet og kjemisk behandlet «søppelmat» ikke nødvendigvis gjøre immunforsvaret ditt sterkere, men mye svakere.

Matvarer med lavt innhold av vitale stoffer som hurtigmat, kjeks, potetgull, søtsaker, kaker og all mat som kommer direkte fra matvareindustriens retort og er laget av tungt behandlede ingredienser anbefales derfor ikke.