Fuglemassakre i olivenlunden

… og er olivenolje vegansk i det hele tatt?
Fremveksten av en mediemyte.

Den 01.06.2019 ga magasinet «Stern Online» stor overskriften: «Millioner av fugler myrdet – olivenoljens mørke hemmelighet» og der var det, en myte ble født! For å tilføre det nødvendige krydderet, la avisen til en annen påstand: «Massakren kunne lett forhindres, men bøndene tjener for mye på fugledrap» og de skyldige ble avslørt og stigmatisert! Nå hadde hver veganer en ny NoGo (olivenolje) og et nytt fiendebilde: den grådige og skruppelløse olivenbonden.

Likevel var fakta like tynne som isen under en sen frost i mai. Det hele begynte i 2017 med et varsel fra den spanske økologiske bevegelsen «Ecologistas en Acción» for å gjøre myndighetene oppmerksom på et nytt fenomen: For å sette de overmodne olivenene i mindre fare og for å kunne høste større områder på mindre tiden begynte produsentene å høste om natten – med enorme maskiner. Som rengjøringsbørstene i en bilvask, omfavner hogstmaskinene rad på rad med oliventrær i disse avlingene fra to sider, rister dem og suger frukten fra grenene. Sangfugler, som overvintrer i Spania i store mengder ved høsting fra november til mars og raster i trærne, hadde liten sjanse til å overleve under denne prosessen. De sterke frontlyktene under nattehøsten blender også fuglene, slik at de vanligvis ikke en gang prøver å unnslippe det nærme infernoet ved å fly.

Så mye for det dyrerettighetsaktivistene mistenkte. Som følge av dette ble det utarbeidet en sakkyndig uttalelse, som imidlertid ikke ble offentliggjort som et offisielt dokument fra regionstyret, slik myndigheten fremhever. Det uoffisielle resultatet er imidlertid klart. Rapporten, som ble publisert på nett av Ecologistas en Acción, slår fast at høsting av oliven om natten i superintensive plantasjer er et problem med vidtrekkende konsekvenser: «Effektene på miljøet går utover de geografiske grensene til Andalusia og Spania og påvirker også miljøverdier i forskjellige andre land i EU. Den påpeker for eksempel at praksisen med å høste om natten med store maskiner og spotlights sannsynligvis er ulovlig fordi det er et brudd på det europeiske fugledirektivet, som alle medlemmer stater er bundet av.

Brev til redaktøren ble til en «studie»

Miljøekspertene telte opp til 100 døde fugler per hektar i enkelte plantasjer og ekstrapolerte at i hele Andalusia «selv med et konservativt anslag er 2,6 millioner fugler påvirket i et gitt år».

Mens analysen i utgangspunktet kun fikk lokal oppmerksomhet, ble dette endret av et brev sendt av den portugisiske biologen Vanessa Mata og hennes kollega Luis P. da Silva til det anerkjente tidsskriftet Nature, som bladet publiserte. I den viser forskerne til den spanske analysen og til en lignende studie i Portugal, som avslørte et tall på rundt 100 000 drepte fugler.

Selv om de to bekymrede forskerne bare siterte de spanske resultatene og ikke presenterte sine egne funn, brakte det korte brevet et gjennombrudd i offentlig oppmerksomhet til problemet. En rekke artikler dukket opp i Europa med henvisning til brevet til redaktøren i Nature, selv om det ofte ble feilmerket som en studie.

«Millioner av fugler drept – Olivenoljes mørke hemmelighet» var overskriften på «Stern», «Millioner av fugler sugd i hjel» til britiske «Independent».

 

Eksempel på en intensiv plantasje drevet av store selskaper.

Italia og Frankrike virker knapt berørt

Mer presis informasjon om det faktiske omfanget av trusselen mot trekkfugler kan være tilgjengelig allerede før neste olivensesong. For samtidig med det foreløpige forbudet mot natthøsting, bestilte den andalusiske regionale regjeringen en offisiell vitenskapelig studie i høst, der den spanske fuglevernorganisasjonen SEO/Birdlife er involvert. Feltarbeidet er nettopp avsluttet. En vurdering bør foreligge i nær fremtid.

I Italia, verdens nest største olivenoljeprodusent etter Spania, spiller nattehøsting med sugemaskiner tilsynelatende ennå ingen rolle. Heller ikke i Frankrike er det så langt problemer med den nye metoden, ifølge fuglevernorganisasjonen LPO. Olivenhøsting skjer fortsatt i stor grad på en mer tradisjonell måte. Det franske landbruket er imidlertid også under et betydelig press for å intensivere, så det helt klare er bare midlertidig.

Olivenolje forblir vegansk så langt…

Til syvende og sist er dette problemet lett å forklare og tilskrive. Først hvorfor: store selskaper i olivenoljebransjen har en prioritet til å produsere så mye olivenolje som mulig og til den billigste prisen! Kvaliteten på olivenoljen er absolutt ikke førsteprioritet, bare utbyttet. Nå hvordan: olivenene må høstes så modne som mulig (desember) slik at de gir høyest mulig oljeutbytte, oljen er da dårligere men «mild», akkurat slik den tyske kunden liker det. For å holde skadene forårsaket av oksidasjon innenfor grensene, må høstingen skje raskt, derav de enorme maskinene som ingen vanlig bonde har råd til, og helst ved kjølige temperaturer slik at surhetsverdiene til olivenoljen ikke overstiger de tillatte verdiene for ekstra virgin olivenolje. Da anses selv denne underlegne oljen fortsatt som ekstra virgin og kan selges for € 4,- en flaske over disken i supermarkedet.

Oljen blir forfalsket i de store spanske anleggene (der det er tillatt) og fraktes deretter med skip til tapperier i hele EU. Selvfølgelig er det nok bønder i Spania som produserer utmerket olivenolje, noe de mange årlige prisene viser. Så hovedproblemet er identifisert, det er ikke de grådige bøndene, men et system som fungerer prisdrevet, fordi den normale bonden, som henter inn avlingen sin i møysommelig manuelt arbeid, aldri vil kunne produsere til slike priser. Til syvende og sist er det opp til kunden, inkludert veganeren. Det handler ikke om å demonisere et produkt intoto, men om å ta det riktige valget og holde seg unna de masseproduserte varene i supermarkedene.

 

Les også: surhet i olivenolje