Extra virgin olivenolje: et fett som ikke gjør deg feit!

Olivenolje av høy kvalitet kan defineres som «et fett som ikke gjør deg feit».

Selv om det dyrebare «Middelhavets gull» har et høyt kaloriinnhold – lik ca. 90 Kcal per skje – er dens fordelaktige egenskaper så mange at dosen anbefalt av eksperter og ernæringsfysiologer er 3 – 4 ss per dag. Dette er fordi mengden kalorier ikke er direkte proporsjonal med vektøkning, snarere tvert imot. La oss se hvorfor.

Ekstra virgin olivenolje for vekttap, men med glede!

Extra virgin olivenolje er en viktig matvare for helsen vår som forbedrer stoffskiftet uten å fremme vektøkning. Av denne grunn er det en matvare som absolutt må finne sin plass i kostholdet vårt, i motsetning til mange andre fettstoffer, hvorav noen anses som sunne. Årsaken: olivenolje oppfører seg annerledes enn høykvalitets kokos- eller solsikkeolje. Det er den eneste spiselige oljen som inneholder høye nivåer av polyfenoler, som gir oljen noe av merverdien, den er langkjedet og absorberes sakte og konstant, og den er også rik på vitaminer. Den ekstremt kortkjedede kokosoljen, som er veldig populær blant idrettsutøvere på grunn av sin raske absorpsjon og energifrigjøring, er ikke nyttig for vektreduksjon hos personer som trener mindre enn 3 ganger i uken og ikke er på en ketogen diett; det samme gjelder for økologisk solsikkeolje, til tross for det høye vitamin E-innholdet.

De gode fettene i olivenolje i kombinasjon med de andre medfølgende stoffene reduserer den glykemiske belastningen av et måltid. De utvikler en anti-insulineffekt, hormonet som er ansvarlig for fettlagring i magen: det vil si at et måltid uten olivenolje er ikke bare mindre velsmakende, men også mindre sunt.

Smak spiller også en avgjørende rolle for å opprettholde en sunn vekt. Dette bekreftes av en studie utført av det tekniske universitetet i München og universitetet i Wien, ifølge hvilken aromaen av oljen stimulerer
metthetsfølelsen og fungerer som en brems mot overspising. En fin fordel spesielt for de som ønsker å holde seg til en diett og begrense sultplager.

Virgin olivenolje også for skjønnheten til hud og hår

Hvem sa at olivenolje bare skal brukes til vekttap? Denne maten er faktisk også utmerket for sine nærende og fuktighetsgivende egenskaper. Fordelene er hovedsakelig hud og hår, som utsettes for angrep av miljøfaktorer hver dag.

Vitenskapen har forklart hvordan virgin olivenolje nærer og revitaliserer håret takket være fettsyrene og vitamin E, den eliminerer matthet og tørrhet og gjenoppretter den naturlige glansen.

Vitaminer og fettsyrer er også utmerket for huden, som trenger mer fuktighet for å holde seg myk og glatt når den utsettes for sol eller sjøvann. Olivenolje fungerer også som et anti-aldringsmiddel: å massere et tynt lag olje over hele kroppen hver dag kan stramme opp huden og bremse fremkomsten av de fryktede rynkene.

Les også: Olivenoljepolyfenoler: Mot celleskade og aldring av huden