Det er mye mer helse i olivenolje enn tidligere antatt.

Noen nye studier vekker nå til og med håp om behandlingsalternativer for for eksempel hjernesvulster, brystkreft og Alzheimers sykdom..

Mange av helsefordelene med olivenolje har vært kjent i årevis – og flere og flere blir oppdaget etter hvert som forskere ser nærmere på dette flere hundre år gamle produktet fra Middelhavsområdet.

Basert på disse 6 sykdommene kan du se hvor mye medisinsk kraft som finnes i olivenolje av høy kvalitet.

I. Hjerte og sirkulasjon

Nesten alle er kjent med dette første plusspunktet: spesielt hjerte- og karsykdommer kan forebygges eller forbedres betydelig ved å gå over til et middelhavskosthold, som er sterkt basert på olivenolje, som bekreftet av en studie utført av Medical Research Institute i Barcelona i februar 2017.
Olivenolje inneholder 73 prosent umettede fettsyrer, men fremfor alt et stort antall antioksidanter, som oljesyre, som senker LDL-kolesterolet og dermed hindrer åreforkalkning. I tillegg kommer oleuropein, som utvider arteriene. Dette går til og med så langt at grønnsaker stekt i olivenolje er sunnere enn kokte, som ble funnet i en studie ved Universitetet i Granada: Antioksidanter går tapt ved matlaging, men ikke ved steking i olivenolje.

Nesten alle er kjent med dette første plusspunktet: spesielt hjerte- og karsykdommer kan forebygges eller forbedres betydelig ved å gå over til et middelhavskosthold, som er sterkt basert på olivenolje, som bekreftet av en studie utført av Medical Research Institute i Barcelona i februar 2017.
For noen år siden ble en ibuprofen-lignende effekt av oleocanthal inneholdt i olivenolje allerede notert. Ikke nok til å lindre hodepine med en gang, men i konsentrerte mengder har denne fenyletanoiden en svært interessant effekt.
Og jo mer forskning som gjøres på olivenolje, desto mer overraskende blir resultatene. Oleocanthal har også en ekstremt giftig effekt på kreftceller. Den angriper lysosomene inne i kreftcellene, der de lagrer avfall. De blir ødelagt av oleocanthal – og slik dør kreftcellene i løpet av omtrent 30 minutter, som forskerne Paul Breslin, David Foster og Onica LeGendre fant i sin studie.

«Jo flere folk velger et middelhavskosthold, desto større er viktigheten av oleocanthal som et nøkkelelement i dette kostholdsmønsteret.»

Paul Breslin,

Ernæringsspesialist ved State University of New Jersey

III. Tumorkontroll

Ifølge studier fra Wellcome Trust Center for Cell Biology ved University of Edinburgh, er den allerede nevnte oljesyren i stand til å stoppe et veldig spesifikt protein som spiller en avgjørende rolle i dannelsen av hjernesvulster.

For å være mer presis: Oljesyren hindrer proteinet i å utvikle den såkalte miR-7. Dette forhindrer også dannelsen av svulstene.

Forskerne kan ikke si om olivenolje som matvare allerede er med på å forhindre dannelse av kreft i hjernen.
Men:

«Resultatene av studiene tyder på at oljesyre støtter produksjonen av svulstdempende molekyler i cellekulturer i laboratoriet.»

Dr. Gracjan Michlewski,

University Edinburgh

I følge resultatene av hans forskning så langt er ikke bare hjerneceller positivt påvirket av oljesyre – en hemming av brystkreftceller kan også bevises.

#Hva er polyfenoler

olive oil extraction

IV. Alzheimers

En tredje casestudie i juni 2017 ga nok et spennende innblikk i olivenolje. Denne gangen testet forskerne to grupper med mus.

Etter henholdsvis ni og tolv måneders levetid ble dyrene testet for hukommelse og læreevne. De olivenoljefôrede dyrene presterte betydelig bedre i alle testene.

En tredje casestudie i juni 2017 ga nok et spennende innblikk i olivenolje. Denne gangen testet forskerne to grupper med mus. I senere sammenligninger av hjernene, det samme resultatet: Hjernecellene i olivenoljegruppen var synlig sunnere og de hadde mindre amyloid plakk, en konsekvens av giftige proteiner som hoper seg opp i hjernen.

Forskernes funn: Olivenolje kan utløse «nervecelleautofagi». Dette er en prosess der cellene brytes ned og bruker sine egne komponenter. En slags renseprosess. På denne måten kunne hukommelse og synaptisk integritet bevares og den patologiske effekten reduseres.

«Dette er en veldig viktig oppdagelse, fordi vi mistenker at en reduksjon i autofagi betyr utbruddet av Alzheimers sykdom.»

Domenico Praticò,

Temple University

V. Blodsukker

Olive oil can also have a positive effect on diabetes: studies have shown that the use of olive oil in type 1 diabetes patients, for example, ensures that the rise in blood sugar after eating is lower. And doctors also recommend the Mediterranean diet for patients with type 2 diabetes – preferably exclusively with olive oil, as this ensures a permanent reduction in blood sugar.

VI.

Osteoporose

Olivenolje kan til og med ha en positiv innvirkning på dannelsen av osteoporose: I middelhavslandene er denne sykdommen med benskjørhet, som rammer mange mennesker i høy alder, ikke på langt nær så vanlig. Fenolene i olivenolje beskytter beinmassen.

I alt dette er det imidlertid ekstremt viktig å ta hensyn til den virkelig gode kvaliteten på olivenoljen. Ikke hver «ekstra jomfru» eller «ekstra jomfru» er egentlig hva den burde være: nemlig naturlig. Olivenoljer fra supermarkeder eller lavprisforretninger, selv om de er merket «extra virgin» eller «extra virgin», er ikke naturlige, men bearbeidede brukte oljer, de inneholder verken mye oljesyre eller polyfenoler som oleocanthal, men bare mange frie oljesyrer og smaker derfor «mildt«. Olivenolje som ikke er raffinert, dvs. fersk og ikke varmebehandlet, er litt bitter – noe oleocanthalen er ansvarlig for. En olivenolje som ikke lenger er bitter og stikkende har derfor knapt noe oleocanthal eller oleuropein og er dermed også fri for helseeffekter samtidig.

Så ikke sett smak foran helse. Det er bedre å gå for en virkelig naturlig «ekstra jomfru» og ingen av de «manipulerte» variantene. Noen få euro mer for originalen er alltid verdt det.