ER POLYFENOLINNHOLD DET ENESTE VURDERINGSKRITERIET FOR OLIVENOLJE?
Polyfenolinnholdet er absolutt et av de viktigste kriteriene for å vurdere en olivenolje, hvis helseeffekter tas som den grunnleggende parameteren. Men det er noen få andre parametere å ta hensyn til.
Olivenolje (ekstra virgin) er et naturprodukt, eller burde i det minste være det, som sådan er det frukten av prosesser som mennesker ikke kan påvirke. Disse prosessene foregår som kjemiske reaksjoner i treet og også i frukten. Tidligere trodde man med hensyn til fytofarmasøytika (urtemedisiner) at effekten av en medisinsk brukt plante bare kunne finnes i en enkelt aktiv ingrediens, som måtte isoleres, kopieres og reproduseres. Bortsett fra aspirin (acetylsalisylsyre), som kunne isoleres fra seljebarken, mislyktes det totalt. Det har vært klart en stund at samspillet mellom virkestoffer, hjelpestoffer, sekundære og bærerstoffer er viktig for å oppnå helseeffekter med plantestoffer. S.o. Med olivenolje, selv om du vil ta kun helseaspektet som parameter, sørg for at oljesyrene har utviklet en stabil molekylstruktur, at vitaminene (f.eks. E og K) har utviklet seg … osv.
Alt dette kan bare bli funnet i perfeksjon i en frukt som er i de tidlige stadiene av modning. Den rent mekanisk utvunnede oljen fra disse fruktene vil inneholde alle stoffene som er nødvendige for at polyfenolene skal utvikle sitt fulle potensial.
Hvordan har det seg at olivenolje er varierende rik på polyfenoler?
Det er mange faktorer som påvirker polyfenolinnholdet i en olivenolje. Men for å svare klart på dette spørsmålet, må vi gjøre en antagelse:
Vi forutsetter at alle kolleger (olivendyrkere) bruker samme forholdsregler og metodikk for dyrking, stell, gjødsling, høsting og pressing som vi gjør.
Da gjenstår følgende faktorer:
OLIVE ROSER |
VOKSE |
JORDSTRUKTUR |
SOL |
ØYETID |
VANNTILFØRSEL |
Hvis Coratina-oliven er den rikeste på polyfenoler, hvorfor finnes det en olivenolje med høyere polyfenolinnhold enn MACCHIA VERDE BIO?
Som vi forklarte i første avsnitt, er olivenolje et naturprodukt og er utsatt for svingninger. Så det kan skje at vi hadde et dårlig år, trærne våre fikk for mye vann og for lite sol. Da vil bonden som hadde en like sterk olivensort (f.eks. Cornicabra) men et optimalt år ha samme verdier eller enda flere enn oss. Bortsett fra faktorene beskrevet ovenfor, er det to unntak:
1. Markedsføringserklæringen
2. Forseringen av høstetiden
Når det gjelder 1., er det produsenter som vet hvor viktige polyfenolverdier er for en god olivenolje og prøver å posisjonere produktet deres med en «navngivning». Navnet «tusen» for eksempel. tyder på at oljen kan inneholde 1000 mg/kg polyfenoler, men til syvende og sist er dette ifølge analyseverdiene kun 740 mg/kg, som er omtrent det samme som vi har i dette slakteåret.
Når det gjelder 2., er det produsenter som, for å leve opp til polyfenol-hypen og få en markedsfordel, presser innhøstingstiden ekstremt.
Denne prosessen kalles høsting «i Ligno», latin for «i veden», fordi olivenene høstes mens de fortsatt er i tre-fruktfasen. I denne fasen er olivenene ekstremt rike på polyfenoler, mens alle andre stoffer ennå ikke har utviklet seg. Disse olivenoljene med ekstreme polyfenolverdier på 1200/1300 mg/kg er ikke hyggelige og vinner ingen premier, de er bare ekstremt dyre på grunn av det lave oljeutbyttet, og det spørs om polyfenolene de inneholder klarer seg uten alle de andre medfølgende stoffene.
Polluting olive oil is not a myth!
Vi er forpliktet til økologisk landbruk og vi er veldig stolte av olivenlunder. Barna ble introdusert for arbeidet fra starten og er nå en drivkraft i virksomheten siden besteforeldrene var fraværende på grunn av alder. Som en familiebedrift kan vi konsekvent implementere standardene vi har satt for oss selv. Vi kan ikke gjøre feil ved uaktsomhet eller uvitenhet, fordi vi alle vet konsekvensene som kan følge. Vi går til og med et skritt videre, og kjenner miljøgiftene som kan manifestere seg fra luften og gjennom nedbør, utsetter vi olivenene for en intensiv vask med ferskvann før bearbeiding.
Alle våre olivenoljer er laboratorietestet for 1112 plantevernmidler og giftstoffer, ikke en eneste er funnet!
OLIVENOLJETEST 2021: VÅRE LABORATORIEVERDIER
Vedlagt i tabellen alle de viktigste verdiene av olivenoljene våre for den nye innhøstingen (kampanje 2019/2020), vil forurensningene/toksinene som oljene våre ble testet for (1112 i antall) oppsummeres under en enkelt verdi, som ellers ville bordet blitt altfor langt.
OLIVENOLJETEST for «Lo Smeraldo» økologisk olivenolje
Laboratorieanalyse nr. 2101406 av 20.01.2021
OLIVOLJETEST for «L’Eliodoro» økologisk olivenolje
Laboratorieanalyse nr. 2100412 av 13.01.2021
OLIVENOLJETEST for økologisk olivenolje «Classic»
Laboratorieanalyse nr. 2100414 av 13.01.2021
Vårt testlaboratorium Chemiservice S.r.l. er det mest anerkjente laboratoriet innen olivenoljeanalyse, i alle viktige konkurranser som Biol eller Olio Award aksepteres kun analyser fra dette laboratoriet. Dessverre har vi ikke lov til å publisere originalen, så du finner kun en delvis gjengivelse her, men du kan be om og sjekke hele analysen ved å bruke nummeret.
Vi vil presentere alle viktige verdier i en tabell.
Merk: I denne testen vises de obligatoriske (i henhold til italiensk lov) verdier som K232, K268, Delta-K (ΔΚ), som lar oss bestemme om oksidasjonsprosesser har funnet sted i oljen, hvor fersk oljen er. er og ΔΚ-verdien indikerer om olivenoljen er en blanding av forskjellige oljer. I denne testen ville 70 % av all olivenolje på det britiske markedet mislykkes.